EUROTURISME 2022

Cada any, igual que en una competició esportiva, tots els analistes del turisme de Menorca estem pendents de com han quedat “classificats” els diferents països emissors de turistes de l’entorn europeu. I és que conèixer d’on ve qui ens visita és una informació imprescindible per moltes empreses turístiques i, poden anar des dels hotels amb la necessitat d’augmentar personal que domini un cert idioma, un o una guia turístic que estigui pensant a augmentar els idiomes que ofereix o un restaurant que està editant el menú per la temporada 2023.


I vet aquí que el 2022, el primer any sense cap mena de restriccions per la COVID-19 , però amb una guerra, a Ucraïna, iniciada a les portes de la temporada turística alta en tot el Mediterrani, ha deixat la següent classificació dels països amb més turistes a Menorca:


- El número 1 és per Espanya i, és que sent Menorca una illa, el turisme extracorpori bé es pot entendre com una entitat independent de l'illa. Des del 2018 el turisme nacional encapçala aquest rànquing i, ha estat aquest interès per l'illa -accentuat durant els anys de la COVID-19-, el que va permetre que l'illa no naufragués durant la pandèmia. Així, encara que el creixement interanual ha estat del 4 %, aquest 2022 s'assoleix el nombre més alt de turistes nacionals, sobrepassant per primer cop les 650.000 persones. Per tant, el turisme nacional s'emporta la medalla d'or.


- El número 2 és per el Regne Unit, que el 2022 supera els 400.000, però queda lluny dels 500.000 o més que van visitar l'illa els anys abans de la pandèmia. Tot i això, el Regne Unit porta des de 2018 darrere del turisme espanyol, per tant, no és un efecte de la pandèmia. El que sí que ho va ser, és, que a causa de les fortes restriccions per visitar l'estranger que va aplicar el Regne Unit als seus habitants durant els anys de la COVID-19, durant el 2020 i, prop el 2021, el Regne Unit es va veure superat per França. Després d'això, i amb la lupa posada als possibles efectes del Brexit pel que fa als interessos i possibilitats dels habitants del Regne Unit durant les seves vacances, val a dir, que Menorca no ha perdut l'interès que històricament ha despertat i amb un augment de turistes del 300 % el 2022 respecte del 2021, aconsegueixen la medalla de plata.


- El número 3 és per França i, és que aquest mercat, que en el 2016 tot i que es trobava dins del rànquing dels 5 primers, era a la cua, amb Itàlia i Alemanya per davant d'ell. La cosa va començar a canviar, quan el 2018, Alemanya -seguint la seva tendència descendent que portava en els anys anteriors- es va veure ja superada per França, però Itàlia, encara era forta però, amb els país veï cada vegada més a prop. Però la pandèmia va enfonsar l'arribada del turisme alemany i italià, influenciat per unes dures limitacions a la mobilitat estrangera dels seus habitants. França, el 2020 se situà com a segon mercat emissor de turistes i com a primer dintre dels estrangers. El 2021, es veiè superada -per poc- pel Regne Unit. I encara que el volum de turistes francesos es troben encara allunyats dels volums del turisme nacional o del Regne Unit però, amb una sòlida tendència ascendent i amb la guerra d’Ucraïna -que sembla serà llarga- més enfora que en el cas d’Itàlia i d’Alemanya, sembla que França tindrà la medalla de bronze per ella uns quants anys.

 

Les dades d'arribada de turistes segons nacionalitat són indispensables i, més enllà d'aquestes es disposen de les dades de viatgers segons tipologia d'allotjament. Així, en els hotels i apartaments Espanya, el Regne Unit i França es troben al pòdium. En el cas del turisme rural, després dels espanyols que són els més presents, es troba França i després Regne Unit.