L'ENLAIRAMENT DEL TURISME A MENORCA DESPRÉS DE LA COVID-19

L'arribada de turistes el 2022 a Menorca es troba pels núvols i és que s'ha superat per primera vegada els 1,6 milions de persones.


Però no és l'única dada que ens mostra que el turisme a Menorca s'ha enlairat amb força després dels anys regits per la COVID-19 i les restriccions a la mobilitat que es varen establir, ja que l'arribada de passatgers a l'aeroport de Menorca gairebé arriba als 2 milions, el volum més elevat des de l'any 2000.


L'arribada de passatgers per via marítima també presenta el màxim des de 2016, amb més de 318.000 persones.


Aquesta major afluència turística ha tingut un reflex positiu a l'economia turística, amb dades rècords en el nombre d'empreses inscrites a la Seguretat Social en el sector turístic amb gairebé 1.000 empreses i gairebé 9.000 d'afiliacions a la Seguretat Social en el sector turístic en el 2022.


La despesa turística total que han fet els turistes durant el 2022 també ha estat la màxima observada, superant els 1.600 milions d'euros.


Després de l'èxit experimentat cal demanar-nos si ha estat un fet puntual o bé és l'inici d'una tendència ascendent que ens portarà a veure més dades rècord en els indicadors comentats en aquest article durant els pròxims anys.


Segons un estudi de la Fundació Gadeso les expectatives empresarials a les Illes Balears per la temporada alta de 2023 són un descens de l'activitat a l'allotjament i a l'oferta complementària per causes com la continuïtat de la guerra d'Ucraïna, la crisi energètica o la inflació a l'alça.


Però algunes dades presenten un escenari que pot portar a l'optimisme empresarial a Menorca per l'any 2023.


Per un costat, un altre estudi de la Fundació Gadeso va presentar Menorca com l'illa on els turistes tenien un major índex de fidelitat, 10 p.p. superior al de Mallorca i Formentera i 5 p.p. al d'Eivissa. Així, Menorca compta amb un turista fortament arrelat a l'illa.


D'altra banda, l'arribada de passatgers el mes de gener  de 2023 ha estat la més elevada des de 2016 així com l'arribada de passatges a l'aeroport en els mesos de gener i febrer des de l'any 2020.


Seguirem la pista del 2023 a través d'aquest sistema d'indicadors turístics.